Козунак!

Козунак

Продукти за тестото:

 • Брашно – 1 кг
 • 6 яйца
 • Захар – 200 грама
 • Прясно мляко – 200 гама
 • Краве масло – 125 грама
 • Кората на половин лимон
 • Ванилова захар – 2 пакетчета
 • Мая – 10 грама суха мая или половин пакетче прясна
 • Сол – една чаена лъжичка

За обработка на тестото

 • 100 грама олио
 • Хартия за печене

За плънка и поръсване

 • 150 грама стафиди
 • Няколко лъжици кристална захар

Приготвяне на тестото

 1. Яйцата се разбиват със захарта с миксер до побеляване. Добавя се размекнатото на стайна температура краве масло и се разбива, до като маслото се смеси добре с яйцата и захарта. Добавя се прясното мляко, настърганата лимонова кора, солта, и се разбива отново леко.
 2. На края се добавя маята и се разбива отново всичко.
 3. Сменят се бъркалките на миксера със спирални, за разбиване на тесто. Продължаваме с добавяне на брашното на пет-шест порции.
 4. Пресяваме брашното с голяма цедка над сместа и продължаваме с разбиването със спиралните бъркалки.
 5. Добавяме брашно, до като получим меко тесто, което не се лепи. Не е задължително да се добави цялото брашно, зависи от големината на яйцата и от самото брашно.
 6. Във всички случаи остава около половин чаша, но и повече. Това брашно използваме за размесване и оформяне на козунака. След като завършим тестото, намазваме стените на съда и самото тесто с малко олио и покриваме с капак или найлон.
 7. Оставяме да втаса, до като удвои обема си – с това количество мая са необходими 4 часа.

Ако искаме тестото да втаса бързо  – за един или два часа, увеличаваме количеството на маята. Може да ускорим втасването, като оставим маята в хладко мляко с малко брашно и захар, до като се образуват мехурчета.

Бавното втасване обаче е по-добрия вариант.

Размесване на козунака

 1. След като тестото е втасало, изсипваме го на набрашнен плот и размесваме леко.
 2. С нож за тесто го разпределяме на топки.
 3. Връщаме топките в намаслен с олио съд, за да не засъхнат. Подготвяме тавите за печене, като покриваме с хартия за печене, за да не залепне.

Варианти за оформление на козунаците

 • Топки, от които се оформят фитили и после се заплитат на плитка. Фитилите се оформят в съда за месене с олиото и се заплитат в тавата за печене върху хартията.
 • Отделни топки, подредени една до друга в тавата и напълнени със стафиди или сладко
 • Голяма топка, която се разплесква на правоъгълник и се прави на руло, което също се пълни със стафиди, сладко, орехи, локум
 • Кифлички: : отделят се топки, колкото една шепа. Всяка топка се разтегля на елипса – например с размери 16х8 см. В единия край се поставят 5-6 стафиди, а другият край се разрязва с нож за тесто на 4-5 ресни, дълги към 8 см. Завива се на руло и се получава неголяма кифличка. Кифличките се подреждат в тавата една до друга по периметъра и, ако има място, няколко се поставят в средата.

След като оформим козунаците, оставаме да втасат още веднъж, до удвояване на обема. При подбора на тавите за печене, трябва да имаме предвид, че козунакът ще приеме в крайна сметка формата на тавата, след като втаса. Ако тавата е твърде голяма, тестото ще се разлее и ще изгуби форма (това няма да се отрази на вкуса!). Ако тавата е твърде малка, тестото може да изтече от нея.

Подходящият обем на тавата е два, два и половина пъти по-голям, от първоначалния обем на оформеното тесто, за да се запази формата.

Печене

 1. Непосредствено преди поставянето на козунака във фурната, го намазваме с разбит жълтък и може да го наръсим със захар.
 2. Има вариант, както този на снимката, при който козунакът се маже само с вода, защото при втасването е засъхнал от горе.
 3. След това може да се наръси със захар, която залепва за тестото.
 4. Козунаците се пекат на слаба фурна – 120 до 150 градуса.
 5. Един съвет, в случай, че не разполагате с вентилаторна фурна е да поставите тавата с козунака по средата на височината на фурната, като използвате решетката.

Печете от горе и отдолу на 150 градуса, до леко зачервяване – това трае обикновено около 20 минути. Превключете фурната на печене само отдолу и печете още около 10 минути до суха клечка.

Високо поставената тава се загрява равномерно от всякъде, а кората на козунака и захарта върху него, не прегарят.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *