Качамак!

Качамак

Продукти за две порции

 • 200 грама ситно смляно царевично брашно
 • Литър и половина вода
 • Супена лъжица сол
 • Продукти за гарниране по избор – мляко, сирене, месо, туршия

Приготвяне

 1. За тази рецепта е необходимо царевично брашно, не използвайте царевичен грис, защото царевичните частици са много едри!
 2. Добавяме солта към водата и слагаме да кипне. В кипящата вода внимателно изсипваме измереното брашно. Брашното остава да плува на повърхността на водата на купчина. В най-високата част на купчината пробиваме отвор с помощта на дървен шиш за месо. Намаляваме котлона и варим на тих огън, при захлупен съд. Това всъщност представлява варене на пара, брашното остава да плува над водата и не загаря, което е много важно!
 3. След 40 минути варене, брашното е готово. Сваляме тенджерата и внимателно отливаме поне половината от водата в друг съд. Това е възможно, защото свареното брашно плува от горе. Започваме да разбъркваме първоначално полусухото брашно с лъжица. Когато сместа се сгъсти, добавяме по малко от водата и така, до като получим гъстота, както е на снимката.
 4. Може и да не употребим цялата вода, важното е да следим за гъстотата, която искаме да получим и да няма бучки. Ако правим едновременно повече от 4 порции, бъркането може да е трудно и да се наложи да извикаме някой да помага. Не използвайте пасатор в случай на повече порции, защото ще го претоварите и ще изгори.

След като разбъркате качамака, можете да го гарнирате по различни начини.

Варианти за гарниране

 1. Гарниране със заливка от масло и сирене: Загрейте две супени лъжици олио и две супени лъжици краве масло. Когато мазнината започне леко да се пържи, добавете супена лъжица червен пипер и след него – 150 грама натрошено сирене. Изключете котлона и разбъркайте. Залейте порциите качамак с тази смес.
 2. Запечен качамак: Вземете тава с диаметър от около 20 см. Разтопете на дъното супена лъжица масло и разпределете мазнината върху дъното и стените на тавата. Разстелете качамака върху тавата, добавете 150 грама натрошено сирене, масло по желание и поръсете с червен пипер. Може да се добави и малко бекон, както е на снимката. Запечете във фурната от горе за 10 минути.
 3. Качамак с месо: Качамакът отлично се съчетава с пръжки, пържено свинско и сурова туршия през зимата.
 4. Качамак с мляко: Към готовия качамак – топъл или студен, може да се добави чаша прясно мляко и малко сол. Вариант е и киселото мляко с малко сол.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *