Шкембе чорба!

Шкембе чорба

Продукти за две порции

 • Телешко шкембе, измито – 300 грама
 • Три скилидки чесън
 • Прясно мляко – 200 грама
 • Сол – непълна супена лъжица
 • Червен пипер – 1 супена лъжица
 • Оцет – две супени лъжици

Приготвяне

 1. Важен е подборът на шкембе. За предпочитане е да се използва разфасовка от голям магазин. Това шкембе е гарантирано от младо животно и е снежно бяло и чисто. То увира за около 4 часа, но можем да използваме и тенджера под налягане. Шкембето се попарва с половин литър вода, която се изхвърля. Залива се с литър студена вода и се вари на тих огън, до като започне да се къса с лъжица. Ако част от водата изври, се добавя гореща вода по време на варенето.
 2. Ако нямаме време, можем да го сварим от предният ден.
 3. Шкембето се вари без сол. Когато е напълно сварено, всяко парче се изважда и нарязва в чиния. Възможно е едни парчета да са сварени по-скоро от други, за това варим, до като и последното парче е готово и може да се нареже. Нарязаното месо се връща в тенджерата. Има вариант да го разпределим в чиниите и да добавяме бульона допълнително от горе. Солта се слага на края. Преди поднасяне бульонът се сгорещява до завиране.
 4. Чесънът се счуква или минава през преса, след това се поставя в подходяща неголяма чаша.
 5. Добавят се двете лъжици оцет и още две лъжици студена вода. Отделно се загрява двеста грама прясно мляко и се добавя към бульона непосредствено преди поднасяне.
 6. Всяка порция се поръсва с червен пипер при сервирането. Чесънът с оцет се добавя от всеки консуматор според вкуса. Добре е да има допълнителен съд с червен пипер, който е по-едро смлян или лют червен пипер, за да може да бъде добавен по желание.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *